vot
Decembrie 1987. In Coreea de Sud au loc alegeri libere pentru prima data dupa 16 ani de regim militar, instaurat prin lovitura de stat din 1972. Rezultatele finale ale confruntarii politice inversunate au fost pana la urma validate, iar tara si-a vazut de treburi.

Ulterior, observatorii politici au remarcat insa anumite trasaturi interesante ale scrutinului care tocmai avusese loc. Astfel, marja procentuala a invingatorului, stabilita in rapoartele preliminare, a ramas ciudat de constanta pe tot parcursul noptii si asta in toate regiunile. De asemenea, un candidat al opozitiei, a aruncat o umbra de indoiala asupra propriei sale victorii in provincia Gwangju, declarand ca nu-i venea sa creada ca primise 94% din voturi.

A aparut indoiala ca cineva umblase NU la urnele de votare ci la computerele care stocau rezultatele alegerilor, mai exact la SOFT-ul care deservea aceasta retea de calculatoare. Aceasta banuiala nu s-a confirmat niciodata pana in ziua de azi dar, Maggie Ford corespondenta la Seul a “Financial Times” citand un analist politic din Washington, a atras atentia ca ar fi foarte usor sa se schiteze un model de rezultat acceptabil pe computer. “Acesta s-ar putea ajusta pentru perceptiile oamenilor asupra optiunilor electoratului, precum si categoriilor sociale, regionale si de varsta, si a evenimentelor din timpul campaniei. UN ASEMENEA MODEL AR PUTEA PROPUNE PROPORTIA UNEI MAJORITATI.

Specialistii IT&C chestionati in legatura cu acest eveniment au fost de acord ca un astfel de model s-ar putea folosi si pentru a croi subtil rezultatele in districtele cheie, spre atingerea victoriei fara a lasa urme vizibile. Acest lucru este posibil atunci cand un programator (de obicei unealta unui partid politic/serviciu secret interesate de castigarea puterii) instruieste computerul sa crediteze un procentaj din voturile unui candidat celuilalt, dupa care sa actioneze o “trapa” care are rolul de a sterge efectiv orice inregistrare a celor intamplate.

Activitatea intreprinsa de alti doi cercetatori informaticieni de la Universitatea Princeton din New Jersey, Jon R. Edwards si Howard Jay Strauss a dus la aceleasi concluzii, acestia adaugand ca “interventia numararii computerizate a voturilor in ultimile doua decenii a creat potentialul unor fraude si erori electorale pe o scara anterior inimaginabila”.

Fara a intra in detalii pentru a analiza acest fenomen la nivel mondial (unde sunt numeroase exemple de rezultate cel putin interesante, daca nu de-a dreptul ciudate) , merita sa ne amintim de alegerile din tara noastra incepand cu anul 2000, atat cele prezidentiale, cat si cele parlamentare care au suscitat multe contradictii, comentarii si contestari vehemente. Au fost aceste alegeri corecte, regulamentare, sau… asa cum spunea un personaj istoric controversat “Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile”!

Anunțuri