cedo

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat din nou Romania intr-un proces intentat de rromi.

Este vorba despre 27 de rromi din Reghin carora statul este obligat acum sa le dea aproape 200.000 de euro, dupa ce au reclamat un comportament abuziv al Politiei, potrivit ziare.com.

Rromii din Reghin s-au plans la CEDO ca au fost batuti si impuscati de politisti si impotriva lor fortele speciale ar fi aruncat inclusiv grenade cu gaze lacrimogene.

Pe baza certificatelor medico-legale care confirmau ranile suferite in timpul incidentelor din satul Apalina, din 7 septembrie 2006, CEDO a decis in favoarea rromilor, desi politistii au sustinut tot timpul ca au actionat in legitima aparare.

Incidentul care a dus la o confruntare generalizata intre rromi si politie a fost un conflict minor si banal intr-un bar, intre doi barbati si un politist. Dupa ce politistul a facut o plangere, fortele de ordine au venit sa-i ridice pe cei doi rromi si atunci au avut loc confruntari violente. Politia sustine ca a fost nevoita sa foloseasca forta, inclusiv gloante de cauciuc, din cauza agresivitatii multimii, insa CEDO nu a fost de aceeasi parere.

Nu este pentru prima data cand statul roman este condamnat la CEDO intr-un caz de agresivitate a fortelor de ordine fata de rromi.

Familia unui rrom care a murit impuscat de un politist, despagubita de statul roman

Familia unui tanar rrom impuscat mortal de un politist in 2006 a primit despagubiri de 30.000 de euro, gratie unei decizii CEDO.

CEDO: Romania trebuie sa despagubeasca cu 42.000 euro o familie de rromi

Aceeasi curte de la Strasbourg a decis ca Romania trebuie sa plateasca despagubiri totale de 42.000 de euro unei concubine si fetelor unui rrom, care a decedat in conflictul din 1993 din localitatea Hadareni, judetul Mures. Desi atunci a fost o bataie intre civili, rromii au dat in judecata si statul roman, acuzand ca politistii nu au intervenit.

Sursa: Agentia.info

Anunțuri