CCR - SEDINTA - PARLAMENT
Judecătorii CCR au admis contestaţia Partidului Pirat din România împotriva legii partidelor politice şi au decis că articolul prin care un partid poate fi fondat doar cu cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 judeţe ale ţării, minimum 700 în fiecare judeţ, nu respectă Constituţia.

Judecătorii CCR au admis contestaţia Partidului Pirat din România la legea partidelor politice 14/2003. CCR a declarat neconstituţional, cu majoritate de voturi, articolul 19, aliniatul 3, al acestei legi, care prevede că „Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti”.

Contestaţia la CCR a fost depusă de Partidul Pirat din România, cu sediul în Cluj, şi de membrii săi fondatori, Petru Bulumac, Ionuţ Cucu şi Claudiu Mărginean. Organizaţia nu este un partid în sensul legii din România, nefiind înregistrat. Tocmai din cauza legii restrictive pentru înregistrarea ca partid, membrii săi fondatori au lansat acest demers la CCR.

Conform unui document prezentat pe site-ul Partidului Pirat, cei trei membri fondatori au solicitat la Tribunalul Bucureşti, în 2014, înregistrarea partidului fără liste de susţinători aşa cum obligă legea partidelor politice. Ei au contestat această lege la Curtea Constituţională, în cadrul acestui proces. Tribunalul Bucureşti, secţia a V-a Civilă, le-a admis cererea în iunie 2014 şi a suspendat procesul.

În procesul de la Tribunalul Bucureşti, Partidul Pirat a motivat că legea care impune minimum 25.000 de semnături pentru înfiinţarea unui partid în România contravine articolului 40 din Constituţie, care prevede că „cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere”. Această limitare impusă de lege ar suprima dreptul garantat de Constituţie, au motivat cei trei fondatori ai Partidului Pirat.

Citeste mai mult: Gandul.info

Anunțuri