Uncle-Sam-Tax copy
PRAGA: aprilie 2015
Renumitul scriitor şi jurnalist ceh Petr Hajek, fost consilier prezidenţial, a spus că decizia preşedintelui Republicii Cehia de a-i interzice ambasadorului SUA accesul în castelul prezidenţial a reprezentat o chestiune de apărare a independenţei ţării.

Intre preşedintele ceh Milos Zeman şi ambasadorul american Andrew Schapiro, a izbucnit un scandal diplomatic, după ce ultimul l-a sfătuit pe preşedinte să-şi anuleze planurile de a vizita Moscova cu ocazia festivităţilor de marcare a Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste în al II-lea război mondial.

Disputa a avut drept rezultat refuzul preşedintelui ceh de a-i mai permite ambasadorului SUA accesul în castelul prezidenţial. Comentînd incidentul, jurnalistul şi scriitoul ceh Petr Hajek a spus că decizia preşedintelui a fost o chestiune de apărare a suveranităţii naţionale. El a afirmat că: „Aceasta nu este o «ceartă diplomatică»; este o problemă majoră.

La fel ca şi predecesorul său, actualul ambasador SUA în Republica Cehă, domnul Schapiro, se comportă ca şi cum s-ar afla într-o ţară cucerită. Ambasada SUA la Praga nu are rolul unui organism reprezentativ, ci, mai degrabă, al unui centru care emite semnale negative împotriva unor politicieni cehi”.

Hajek a mai spus: „Poziţia preşedintelui Zeman, de respingere a recomandării ambasadorului SUA şi a oricărei alte ţări… este singurul răspuns posibil. Preşedintele ţării noastre s-a comportat aşa cum trebuia să se comporte preşedintele Republicii Cehe, şi nu ca un lider al unui protectorat al SUA”.

Cum relaţiile dintre Cehia şi America erau deja tensionate la nivel diplomatic, Hajek a scos în evidenţă faptul că recentele exerciţii militare ale SUA şi tranzitarea de către un convoi militar a unor ţări din Europa de Est şi Centrală, au făcut ca atitudinea SUA faţă de conducătorii cehi să fie „chiar şi mai insolentă”. Jurnalistul crede că acest ultim conflict diplomatic va crea „o şi mai mare presiune din partea unor forţe asupra scenei noastre politice, încercînd să reducă suveranitatea Republicii Cehe în favoarea UE şi SUA. Dar, după opinia mea, acest preţ este mai uşor de suportat decît alternativa lui, şi anume aceea ca liderul unui stat să se comporte ca satelitul unei alte ţări, ca un fel de anexă la interesele externe”.

Hajek, purtător de cuvînt al fostului preşedinte al ţării Vaclav Klaus, a remarcat că recentul conflict nu a fost primul de acest gen cînd un preşedinte ceh „închide uşile” unui ambasador SUA. El a reamintit că preşedintele Klaus a avut o relaţie conflictuală cu SUA în 2003, cînd America a invadat Irakul, spunîndu-i, într-o conversaţie privată, ambasadorului acestei ţări, că aşa-zisa deţinere de către Saddam Hussein a unor arme chimice şi biologice nu a servit „decît ca pretext pentru invadarea Irakului”. Hajek arată că „după acea conversaţie, Vaclav Klaus nu a mai primit nici o invitaţie pentru a se întîlni cu preşedintele Bush”.

Petr Hajek, consideră că vizita preşedintelui ceh este „un eveniment de cea mai mare semnificaţie, deoarece Republica Cehă recunoaşte astfel că URSS (şi apoi Rusia) a reprezentat principala forţă de eliberare a Cehoslovaciei de sub nazişti. Vizita demonstrează recunoştinţa noastră faţă de cei 150.000 de soldaţi sovietici care au murit pe pămîntul nostru. Cel mai neînsemnat gest care poate fi făcut în numele poporului ceh este de a ne înclina în patria lor (a ruşilor), în onoarea celor care au fost ucişi în lupta pentru libertatea noastră”.
3494091-afp-mediafax-foto-jewel-samad

VARSOVIA: aprilie 2015
Polonia l-a convocat pe ambasadorul SUA la Varşovia în legătură cu un articol scris de un înalt oficial din Serviciile de Informaţii în care acesta face unele afirmaţii referitoare la presupusa responsabilitate a Poloniei pentru Holocaustul din timpul celui de al II-lea război mondial, a spus, duminică, un purtătorl de cuvînt al Ministerului de Externe.

Articolul scris de directorul FBI James Comey, publicat în Washington Post la începutul săptămînii, a determinat un val de proteste în Polonia şi a provocat acuzaţii în media şi din partea politicienilor. Un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe a spus că ambasadorul SUA va fi convocat la minister pentru a da explicaţii în ceea ce priveşte articolul, şi că Polonia va solicita să i se prezinte scuze.

În articol, Comey spune: „În mintea lor, ucigaşii şi complicii Germaniei, Poloniei şi Ungariei, şi din alte multe, multe alte locuri nu au făcut nimic rău. Ei s-au auto-convins că au făcut ceea ce era corect, adică lucrul pe care trebuiau să-l facă”. Polonia afirmă că acest pasaj sugerează în mod greşit că această ţară a fost complice la genocidul nazist împotriva evreilor europeni.

Ambasadorul Poloniei în Statele Unite a spus că aceste comentarii sînt „inacceptabile”, adăugînd că a trimis o scrisoare lui Comey în care „protestează împotriva falsificării istoriei, … în special acuzaţiilor aduse naţiunii poloneze care ar fi perpetuat crime pe care nu le-a făptuit, şi cărora însuşi poporul polonez le-a căzut victimă.

La scurt timp după anunţul făcut de Polonia, ambasadorul SUA la Varşovia, Stephen Mull, a spus reporterilor că va participa la o întîlnire la Ministerul de Externe. „Cred că mesajul mai amplu al lui Comey a fost acela că, în toată lumea, au existat mulţi oameni care i-au ajutat pe criminalii nazişti, sau că au existat oameni care nu au ripostat suficient, … în Statele Unite, de asemenea „. Polonia este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi europeni ai Statelor Unite, iar relaţiile bilaterale s-au consolidat ca urmare a conflictului din Ucraina şi a tensiunilor asociate cu Rusia.

Sursa: Reuters

Reclame