usa
Anul trecut, cînd Garda Naţională din statul Missouri s-a pregătit să-şi desfăşoare forţele pe străzile din Ferguson în timpul protestelor care au izbucnit după ce un poliţist alb l-a împuşcat mortal pe tînărul de culoare Michael Brown, soldaţii au folosit un limbaj extrem de militarizat, considerîndu-i pe cetăţenii care demonstrau drept „forţe duşmane” şi „adversari”.

Documentele care descriu în amănunt misiunea militară au împărţit mulţimea de protestatari cu care Garda Naţională s-a confruntat în doua categorii: „forţe prietene” şi „forţe duşmane” – ultima incluzînd, după cîte se pare, pe „protestatari, în general”.

Un instructaj al comandanţilor Garzii Naâionale a inclus detalii privind capacitatea de informare a militarilor, astfel încît aceştia să „nu permită adversarilor posibilitatea de identificare a vulnerabilităţilor Gărzii Naţionale din Missouri”, pe care „inamicii” ar putea să le exploateze, „provocînd”, conform documentelor obţinute de CNN, „un sentiment de jenă sau de ofensă” forţei militare.

Într-un limbaj mai puţin specializat, conform raportului, instructajul a continuat să detalieze modul în care protestatarii ar putea obţine informaţii secrete – dintr-o listă de surse la fel „de tehnice”, precum documentele publice, media socială şi ascultarea unor conversaţii „purtate în spaţiul public” de către oficialii civili, sau de către cei care sînt însărcinaţi cu aplicarea legii.

În august 2014, guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a trimis Garda Naţională pe străzile din Ferguson, după ce forţele poliţiei locale au provocat un protest internaţional pentru că au folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor, fiind înarmaţi cu echipamente sofisticate, pe care chiar şi militarii veterani ai SUA le-au considerat mai potrivite pe străzile dintr-un oraş din Afganistan, decît într-o suburbie americană.

Este îngrijorător să realizezi că soldaţii americani îi consideră, dintr-un motiv oarecare, pe cetăţenii americani drept duşmani”, a spus consilierul local Antonio French corespondentului CNN.

Garda Naţională a revenit pe străzile din Ferguson în noiembrie, în aşteptarea unei decizii din partea marelui juriu de a nu-l pune sub acuzare pe Darren Wilson, ofiţerul de poliţie care l-a împuşcat mortal pe tînărul neînarmat de 18 ani.

Astăzi, în aprilie 2015, căpitanul Gărzii Naţionale, John Quinn, a afirmat, pentru CNN, că instructajele şi proiectele de planificare a misiunii au reprezentat documente standard care sînt, în mod obişnuit, completate înaintea unei desfăşurări de forţe, pentru care sînt utilizate formulare militare generale.

El a explicat că termenul „forţe duşmane” ar avea mai degrabă conotaţia de „posibile ameninţări”.

Pe listele oficiale care includ „protestatarii generali” mai sînt incluşi membrii Ku Klux Klan şi cei ai Partidului New Black Panther.

Documentele interne au avertizat trupele Gărzii Naţionale să fie pregătite să se apere în cazul în care vor fi „întîmpinate” cu coktailuri Molotov, pietre şi alte proiectile, protestatarii putînd folosi şi arme de foc sau recurgînd la distrugerea sau incendierea reţelei electrice, ca urmare a unui „atac ţintit”.

Sursa: The Guardian

Anunțuri