vot_surpriza_in_camera_deputatilor_oug_55_a_picat
Reexaminarea legii finanțării partidelor politice şi a campaniilor electorale, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, a fost aprobată de plenul Camerei Deputaţilor.

Deputaţii au adoptat reexaminarea cu amendamente cu 296 voturi „pentru”, şase voturi „împotrivă” şi 15 abţineri.

Partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare-primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

De asemenea, împrumuturile în bani şi restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut în contract se constituie în donaţii.

Pe 10 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale „atât sub aspectul concordanţei cu principiile şi normele constituţionale referitoare la partidele politice, cât şi sub aspectul clarităţii normelor juridice”.

Şeful statului solicita, printre altele, clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi „susceptibile a încălca principiul pluralismului politic”. În context, acesta adaugă în cererea de reexaminare că împrumuturile ca sursă de finanţare ar fi putut fi reglementate într-o secţiune distinctă în cadrul Capitolului II intitulat „Finanţarea privată”.

Reexaminarea legii a fost aprobată de plenul Senatului, Camera Deputaţilor având rol decizional.

Sursa: EVZ
Foto: rfi.ro

Anunțuri