vot-alegeri-votare.mwoqiygbfj
Străinii pot fi aleşi şi primari

Ca şi în vechea lege, „cetăţenii UE, cu domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege sau de a fi aleşi ca şi cetăţenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei leg”. Marea noutate constă în faptul că aceştia pot fi aleşi şi primari. Pe legea veche, un cetăţean UE putea fi ales în România doar consilier local şi consilier judeţean. „Este o directivă a CE, privind acordarea dreptului de a fi aleşi primar pentru cetăţeanul UE care îndeplineşte condiţiile legii. În 2012 doar trei state din UE nu au pus în aplicare directiva: România, Grecia şi Bulgaria. Noi ne-am aliniat, au mai rămas Grecia şi Bulgaria”, ne-a declarat Mihai Voicu, reprezentant al PNL în Comisia de Cod electoral.

Primarii şi prefecţii, scoşi din schemă

Tot o noutate o reprezintă şi modul de numire a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare. Concret, printr-un amendament al PNL, adoptat, s-a luat de la primari şi prefecţi atribuţia de a desemna şefii secţiilor de votare. S-a considerat că numirile sunt politice şi pot influenţa procesul de votare. Pe noua lege, corpul experţilor AEP va desemna preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare.

Adio vot multiplu

O modificare a legislaţiei electorale, anunţată în premieră de cotidianul.ro încă din luna februarie, prevede instalarea la intrarea în fiecare secţie de votare a unui aparat electronic care poate depista dacă o persoană a mai votat anterior. Concret, fiecare alegător va introduce în aparat Cartea de Identitate şi dacă aparatul descoperă că CNP-ul respectiv mai apare şi la o altă secţie de votare, pe loc, persoana în culpă este reţinută şi deferită poliţistului sau jandarmului arodant secţiei de votare, pentru a fi dusă la cea mai apropiată secţie de poliţie. În cazul în care se înregistrează o pană de curent, atunci CNP-ul se trece şi într-un registru de rezervă, iar când avaria este remediată, CNP-urile din registru sunt introduse în aparat şi dacă apare „votul dublu”, persoana în cauză este ridicată de la domiciliu.

Şefii judeţelor, aleşi indirect

În sfârşit, o a patra mare modificare a legii, preşedinţii de consilii judeţene nu mai sunt aleşi prin vot direct, ci prin votul consilierilor judeţeni aleşi. Este o modificare despre care se ştia, pentru că a fost operată încă din primele zile de activitate a Comisiei de Cod Electoral. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin nu reprezintă o noutate, pentru că a intrat în lege în 2011. S-a sperat însă ca amendamentul PNL (două tururi pentru alegerea primarilor) să fie acceptat de coaliţia aflată la guvernare, dar refuzul a fost ferm.

Sursa: Cotidianul.ro

Reclame