20110509052728parlament
Deputaţii din Comisia Juridică dezbat, marţi, proiectul de modificare a legii conflictului de interese care, practic, dezincriminează conflictul în materia numirilor. Proiectul se află în procedură de urgenţă.

Proiectul legii de modificare a Codului Penal, care ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv fără că acest lucru să fie considerat conflict de interese, deja a fost adoptat tacit, de către Senatul României la 25 martie.

Proiectul a avut aviz negativ atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Comisia Juridică a Senatului. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Potrivit Codului Penal, ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Proiectul de lege adoptat tacit de către Senat modifică alineatul 2 astfel: ”(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii: – emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative – ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta – exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”.

Sursa: adevarul.ro

BREAKING NEWS

Demnitarii mai au de asteptat pana sa isi poata angaja rudele si prietenii. Proiectul de lege care redefinea conflictul de interese si dezincrimina angajarea rudelor a fost amanat de Comisia Juridica de la Camera Deputatilor cu doua saptamani.

Deputatii juristi nici nu au dezbatut proiectul de lege in sedinta de marti.

Proiectul de Lege pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de către Senat. Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii PSD Ciprian Nica şi Victor Român, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul minorităţii ucrainene Ion Marocico şi deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.

Anunțuri