1
Lumea se sufoca din cauza datoriilor, iar fenomenul de imbatranire a populatiei nu ajuta deloc, avertizeaza specialistii. Nici in Romania situatia nu este foarte roz.

Exista posiblitatea ca situatia sa scape de sub control, avertizeaza Andrew Wilson, care conduce divizia Goldman Sachs Asset Management ce se ocupa de regiunea ce cuprinde Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

„Datoria e prea mare, iar acest lucru reprezinta un risc pentru economie. In consecinta, cresterea economica ar trebui sa ajute la rezolvarea problemei, insa trebuie luat in calcul si factorul demografic, astfel ca e nevoie de o noua abordare”, a transmis specialistul, potrivit The Telegraph.

„Imbatranirea populatiei reprezinta un semnal de alarma pentru majoritatea statelor dezvoltate – inclusiv pentru SUA, cele din Europa si Japonia – asa ca ramane intrebarea ‘cum vom achita datoriile care se tot aduna?’. Speranta de viata creste la nivel mondial, asa ca nu ne mai putem baza pe populatia tanara, cu locuri de munca stabile, care sa sustina modelul economic adoptat pana acum”, a mai spus Andrew Wilson.
2
Situatia Romaniei

Datoria admnistratiei publice (datoria guvernamentala) a Romaniei a ajuns la 60 de miliarde de euro, in februarie 2015, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Raportat la produsul intern brut, suma reprezinta aproape 40%, consemnand o crestere de aproximativ 3 procente fata de 2012, cand era de 37,3 la suta. Comparativ cu 2012, avansul este mult mai semnificativ: 10%.

Daca datoria actuala ar fi impartita in mod egal la numarul de cetateni, atunci fiecarui roman i-ar reveni o suma uriasa: 3.000 de euro, cu 500 de euro mai mult fata de acum doi ani.

Problema nesustenabilitatii vine in contextul in care statul roman se imprumuta, insa banii nu sunt directionati catre investitii. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, doar 0,1% din bani au mers catre proiecte care sa asigure crestere economica durabila.

„Datoria publica guvernamentala interna directa a fost utilizata aproape in totalitate pentru finatarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice, finatarea de proiecte avand o pondere nesemnificativa de 0,1% din total datorie publica guvernamentala interna”, se arata in document.
3
Romania, in context european

Cu toate ca ne indreptam vertiginos catre nivelul de 40% din PIB, vazut de Comisia Europeana ca o linie rosie, stam mai bine la acest capitol decat majoritatea statelor din regiune.

Polonia are o datorie de aproape 50% din PIB, Ungaria trece de 80%, Ucraina depaseste 67%, iar Serbia merge dincolo de 60%. Mai bine sta, insa, Bulgaria, care are imprumuturi ce reprezinta doar 24% din produsul intern brut, potrivit datelor publicate de Telegraph.

Mai mult, media la nivelul Uniunii Europene e putin sub 90% din PIB, iar cele mai indatorate state sunt Grecia cu 176% din PIB, Italia cu 132% din PIB si Portugalia cu 131% din PIB.
4
Evolutia datoriei publice a Romaniei

 • 2008: 13,2% din PIB
 • 2009: 23,2% din PIB
 • 2010: 29,9% din PIB
 • 2011: 34,2% din PIB
 • 2012: 37,3% din PIB
 • 2013: 38% din PIB
 • 2014: 39,8% din PIB
 • 2015: 39,8% din PIB (februarie)

Ceasul demografic al Romaniei

Potrivit Demograffiti, populatia rezidenta a Romaniei, la 1 mai 2015, este estimata la:

 • 19.565.145 de locuitori

in scadere fata de 20.10.2011 (data ultimului recensamant) cu:

 • 1 roman la fiecare 3 minute si 20 de secunde

Declinul demografic al Romaniei este rezultatul unui spor natural negativ, determinat prin:

 • 1 nastere la fiecare 2 minute 42 secunde
 • 1 deces la fiecare 2 minute 3 secunde

Pierderea neta prin migratie externa este de:

 • 1 rezident la fiecare 5 minute 27 secunde

Fata de ultimul recensamant din 2011, bilantul demografic este:

 • populatia Romaniei s-a micsorat cu peste 2%

Mai mult, datele Eurostat arata ca numarul cetatenilor tarii noastre de peste 65 de ani a crescut cu 2,3% in perioada 2002-2012.
5
Care ar putea fi solutia

Analistul Goldman Sachs Asset Management sustine ca exista sperante pentru statele puternic indatorate.

„Trebuie sa fim mai creativi si sa luam in considerare imigratia si extinderea fortei de munca pentru a gasi metode pentru achitarea datoriilor”, sustine Andrew Wilson.

Sursa: Ziare.com

Anunțuri