res_f2e4b77443c3fc6ebd99a292fa118427
O solicitare de patentare intitulată METHOD AND APPARATUS FOR LOCATING AND TRACKING PERSONS prezintă ideea de coşmar a celor de la Persephone: implantarea chirurgicală, adînc în corp, a dispozitivului lor de urmărire.

Ei au identificat capul, torsul, muşchii profunzi ai membrelor şi lumenul unor organe ca tractul gastrointestinal şi uterul drept locaţiile ideale pentru implantare. De acolo ar fi aproape imposibil ca acesta să fie îndepărtat fără o operaţie chirurgicală majoră.

Solicitarea de patentare explică unul dintre avantaje: „Îndepărtarea de către un tînăr fugit de acasă a dispozitivului implantat ar fi, după toate aparenţele, imposibilă. Chiar dacă s-ar putea aşa ceva, o astfel de înlăturare l-ar supune pe fugar la un risc medical semnificativ, aflat în opoziţie cu scopul fugarului de a scăpa în siguranţă şi de a supravieţui fară părinţi sau supraveghetori”, se explică în solicitare. Cînd nu urmăresc fugari şi victime ale răpirilor, implanturile din organele profunde ar putea avea „utilizări secundare”, cum ar fi urmărirea „persoanelor încarcerate, a personalului militar, a călătorilor în scop de afaceri, (şi) a persoanelor cu dizabilităţi mentale…” Într-o zi, acestea ar putea include chiar şi implanturi de tip GPS, pentru ca oamenii să poată fi vînaţi „cînd un semnal de activare este trimis către dispozitivul implantat, pentru a începe localizarea şi urmărirea persoanei”.

Dispozitivul ar putea face mai mult decît să urmărească – ar putea şi să vibreze, să trimită electroşocuri posesorului, să transmită un mesaj sau să servească drept microfon pentru transmiterea cuvintelor acestuia către o locaţie îndepărtată. Imaginaţi-vă cum ar fi să primiţi un electroşoc în pancreas sau să aveţi un microfon în cap! Iată extrasele relevante:

Întrucît dispozitivul este implantat în persoană, el mai poate transmite şi şocuri, vibraţii sau un alt fel de avertizare… (care) poate fi progresivă, ca atunci cînd o persoană este supusă unui şoc de o magnitudine crescătoare, la părăsirea unei zone de detenţie sau la pătrunderea într-o zonă interzisă”. „Persoana mai poate fi alertată şi atunci cînd se impune conectarea urgentă. Astfel, dispozitivul poate vibra sau poate atenţiona în alt fel cînd are loc o urgenţă ce necesită atenţia imediată a persoanei.”

„Dispozitivul poate… include un microfon sau un dispozitiv similar, pentru monitorizarea informaţiilor acustice, permiţînd astfel persoanei să vorbească către o locaţie îndepărtată.”

Întrucît invenţia poate urmări cîteva persoane în acelaşi timp, inventatorii săi sugerează că ea ar reprezenta o modalitate minunată de a „urmări soldaţii pe cîmpul de luptă, angajaţii în campusul unei întreprinderi sau călătorii dintr-un autobuz, dintr-o anumită regiune geografică”. Măi să fie! Aşadar, dacă pierzi marele contract, şeful poate trimite electroşocuri întregii echipe de vînzări, simultan. Aceasta face ca biroul procurorului mexican să arate ca un loc de muncă de-a dreptul confortabil.

El mai poate urmări oamenii şi de dragul de a-i urmări: „Dispozitivul mai poate fi activat periodic pentru a stabili locaţiile unei persoane, chiar dacă nu este cazul unei urgenţe, cum ar fi o răpire”.

De ce ne vine să credem că un astfel de dispozitiv, dacă ar fi produs în masă, s-ar abuza de el, dincolo de cele mai înfiorătoare coşmaruri ale noastre? Numiţi-ne cinici, dar aceasta este o idee rea, ce trebuie îngropată adînc – în lada de gunoi.

DESCRIEREA CARTII:

Stiti despre RFID (Radio Frequency IDentification – Identificarea prin Frecventa Radio)? Ei bine, ar fi cazul, deoarece in doar cativa ani aceasta noua si exploziva tehnologie ar putea spune oamenilor de vanzari, infractorilor si iscoadelor guvernelor absolut orice despre dumneavoastra.

Bine ati venit in lumea cipurilor spion, in care minuscule cipuri computerizate, mai reduse ca dimensiune decat un fir de nisip, vor urmari obiectele de uz zilnic – si chiar oamenii –, monitorizand tot ceea ce posedati si oriunde veti merge. In aceasta carte uimitoare, menita sa va deschida ochii, veti afla despre modul in care puternicele corporatii planuiesc un viitor in care:

– Persoanele straine vor fi capabile sa scaneze continutul gentii sau servietei dumneavoastra din cealalta parte a camerei.
– Magazinele isi vor modifica preturile in timp ce va apropiati de ele – storcand un plus de profit de pe urma cumparatorilor ocazionali si a celor saraci.
– Continutul frigiderului si al dulapului cu medicamente va fi monitorizat de la distanta.
– Podelele, intrarile, tavanele false si chiar ramele tablourilor va vor spiona – nelasand, practic, nici un loc in care sa va puteti ascunde.
– Implanturile cu microcipuri va vor urmari fiecare miscare – si chiar va vor transmite conversatiile la departare sau va vor trimite electrosocuri daca nu va conformati.

Aceasta nu este o teorie a conspiratiei. Sute de milioane de dolari au fost deja investiti in ceea ce corporatiile globale si ­guvernele ­numesc „cea mai captivanta tehnologie noua de la codul de bare ­incoace”. Daca nu o oprim acum, RFID ne‑ar putea lua si ultimele ­ramasite de intimitate si ar putea inaugura lumea de cosmar a supravegherii totale.

KATHERINE ALBRECHT este fondatorul si directorul organizatiei CASPIAN (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering). Doctorand la Harvard, Albrecht a aparut ca una dintre cele mai puternice voci sustinatoare ale respectarii dreptului la intimitate in lumea high‑tech rapid schimbatoare de azi, oferind mii de interviuri in mass‑media si dand marturii despre RFID inaintea legislatorilor din intreaga lume. Revista „Executive Technology” o numeste pe Katherine „poate cea mai rezonanta voce sustinatoare a dreptului la intimitate” si revista „Wired” a poreclit‑o „Erin Brockovich” a RFID.

LIZ McINTYRE este directorul de PR si strategul celor mai multe campanii de succes ale organizatiei. Fost analist bancar si contabil autorizat, investigatiile intreprinse de McIntyre in domeniul politicilor corporatiilor si al neregulilor birocratice beneficiaza de aptitudinile sale de cercetator meticulos si de ochiul sau vigilent de investigator. McIntyre este cunoscuta cel mai bine, poate, pentru abordarile accesibile si pline de viata ale subiectelor din lumea tehnologiei, sub pseudonimul MoneyMom, ca foiletonist si consilier in problemele financiare ale familiei.

Sursa descrierea cartii: e-mag.ro

Reclame