1apriliespanzuratagigea-1427896102
O nouă statistică a Asociaţiei Române de Psihiatrie scoate la iveală un aspect ingrijorător pentru ţara noastră. Frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15 – 19 ani este cu 50% peste media europeană, iar principalul factor declanşator este depresia.

Conform datelor furnizate de către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), numărul sinuciderilor din ţara noastră a scăzut în ultimii ani. Cu toate acestea, la nivel european, situaţia României la nivel european este una alarmantă. „În România, frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15 – 19 ani este cu circa 50% peste media europeană şi cu 21% mai mare la adulţii români în vârstă de 50 – 54 de ani”, susţine Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP). Factorul principal care determină sinuciderea îl reprezintă depresia, susţin specialiştii. Aceasta este o afecţiune care adesea scapă nediagnosticată şi de multe ori este recunoscută doar atunci când are loc tentativa suicidară, uneori chiar dacă persoana îşi anunţă din timp gândurile legate de sinucidere.

Tinerii nu sunt sprijiniţi suficient

Psihologul Hanibal Dumitraşcu susţine că statistica prezentată este una îngrijorătoare, ţara noastră depăşind chiar şi Ungaria, o ţară cunoscută pentru fenomentul de suicid. De asemenea, acesta susţine că problemele apar fiindcă tinerii nu sunt susţinuţi suficient. „De vreo 10 ani România, din păcate, are morbiditate foarte ridicată prin sinucidere, fiind printre primele 2 ţări din Europa, depăşind chiar şi Ungaria, cunoscută pentur sinucideri. Asta înseamnă că ceva s-a întâmplat în societatea românească, predominantă fiind lipsa susţinerii faţă de tineri. Incidenţa a crescut alarmant. Cred că această situaţie ar putea fi aprofundată, fiindcă este o mare problemă. Vara numărul sinuciderilor creşte, datorită faptului că interacţiunile dintre oameni se înmulţesc în acest anotimp, astfel apar şi conflictele mocnite ceea ce duce la suicid. Tinerii în general sunt dispuşi la suicid”, ne-a declarat psihologul.

Sinucigaşul crede că nu are soluţii

În analiza făcută de Hanibal Dumitraşcu, acesta spune că motivele pentru care tinerii aleg calea sinuciderii pot fi foarte diverse. Acesta atenţionează însă că cei care recurg la astfel de gesturi o fac pentru că nu găsesc soluţii la problemele lor. „Cauzele sinucideri în rândul tinerilor pot fi foarte diverse. Abandonul şcolar, dezorganizare familială, consum de alcool, de droguri, lipsa locului de muncă. Sunt foarte mulţi factori care conduc la incidenţa cazurilor de suicid. Este o concluzie de natură clinică certă, sinucigaşul nu are soluţii la problemele lui. Aşa le simte, aşa le înţelege, se simte singur şi acesta este motivul pentru care unii recurg la astfel de gesturi”, ne-a mai spus Hanibal Dumitraşcu.

Spânzurarea, principala alegere

Din statisticile INML, rezultă că bărbaţii predomină în fenomenul de suicid, fiind într-un procent de 82 %, în timp ce femeile doar 18 %. Cel mai întâlnită metodă de sinucidere o reprezintă spânzurarea, apoi intoxicaţia voluntară şi saltul în gol pe clădiri sau poduri. Judeţele cu procentajele cele mai mari sunt Harghita şi Covasna, procentele variind între 23-33 %. În anul 2013 însă polul sinuciderilor a fost judeţul Ilfov, cu 40 %, în timp ce anul trecut a scăzut la 29 %, păstrându-şi însă prima poziţie.

Obstacolele vieţii cotidiene adesea precipită evoluţia bolii şi duc mai rapid către sinucideri”, spune Cătălina Tudose, secretar general al ARPP.

Sursa: ring.ro

Anunțuri