portavion
Gîndirea neoliberală s-a impregnat în instituţiile noastre, în minţile şi în comportamentul uman – noi nici nu o mai percepem. Totul este comercializat, „pus pe piaţă” şi transformat în marfă. Chiar şi fiinţele umane.

Personalităţile din lumea sportului sînt comercializate pe bani (buni), săracii şi şomeri sînt pieţe ieftine pentru carnea de tun – iar noi, ceilalţi, sîntem spectatori plictisiţi, o pradă uşoară pentru pieţele consumerismului.

Şomajul, menţinut în mod artificial la cote ridicate, este o piaţă deschisă a bărbaţilor şi femeilor din clasa muncitoare, la care pot apela capitaliştii, atunci cînd au nevoie de oameni. Toţi sînt ajutaţi de cel de-al doilea instrument monstruos al neoliberalismului (primul fiind instituţiile financiare şi instrumentele lor) – mass-media.

Mass-media occidentală, sau fluxul principal de informaţii, se află în mîinile a 6, îmi cer scuze că o spun din nou, giganţi media -anglo-saxoni-sionişti, care controlează 90% din informaţiile pe care le primim – informaţii pe care ni le transmite propaganda, repetate zilnic – minciuni după minciuni – şi manipulări, care urmează să devină adevărul acceptat, adevărul care ne creează confortul – o şaradă fără de care credem că nu putem trăi.

Manipularea devizelor şi a aurului, dirijată de ţarii banilor de la Washington şi de Banca pentru Tranzacţii Internaţionale, creează un sistem monetar ad absurdum, astfel încît să „întindă” hegemonia dolarului atîta timp cît acest fenomen poate să dureze. Fluxul banilor este în continuă creştere pentru a proteja dolarul. Pentru a preveni colapsul datorat inflaţiei, multe bănci centrale occidentale, moştenitoare ale principiului dominoului, strîng acum dobînzi negative de la deponenţii lor, adică de la bănci.

Cu alte cuvinte, cu o dobîndă negativă asumată de 1%, banca centrală strînge 1% din conturile clienţilor de la băncile private pentru a-şi păstra banii în siguranţă. Deja, în unele cazuri, băncile private şi-au taxat clienţii cu o dobîndă negativă. Dacă acest lucru s-ar întîmpla la scară mare, s-ar putea ca economia să intre în colaps, ceea ce ar însemna sfîrşitul afacerilor bancare private – fără îndoială, un lucru bun, dar, desigur, nu ceea ce au în minte neoconservatorii. De ce să nu ne gîndim la un scenariu în care o bancă privată, în loc să depoziteze fondurile sale la o bancă centrală, cu o dobîndă negativă de 1%, ar aplica principiul dobînzii negative propriilor clienţi, creditîndu-i cu 100% şi cu o bonificaţie, de, hai să zicem, 0,5%. Asta le-ar asigura 0,5% şi ar putea să stimuleze economia. Dar aceasta ar fi o politică monetară absurdă.

Conform unei dezvăluiri „şocante” a FMI, pentru 2015, subvenţiile mondiale pentru combustibilii fosili sînt estimate la 5,3 trilioane de dolari americani. FMI afirmă că subvenţiile justifică, în mare măsură, banii pe care guvernele trebuie să-i cheltuiască pentru tratarea victimelor poluării aerului din cauza emisiilor de CO2 şi pentru acoperirea unor găuri din veniturile micşorate din cauza îmbolnăvirilor. Cu alte cuvinte, studiul justifică aşa-numitele externalităţi provocate de utilizarea hidrocarburilor. Subvenţiile se ridică la aproximativ 6,5% din PIB-ul global. Pe baza cifrelor obţinute de le Organizaţia Mondială a Sănătăţii, scăderea subvenţiilor ar putea reduce cu 50% numărul deceselor premature provocate de poluarea aerului. În acest fel, dacă, la nivel mondial, hidrocarburile ar fi utilizate la o scară redusă, s-ar putea salva 1,6 milioane de vieţi. De ce nu se face nimic pentru anularea acestor subvenţii, iar cei care poluează aerul să plătească întregul cost al daunelor produse?

Subiectul subvenţionării hidrocarburilor nu este nou. De cel puţin 5 ani se vorbeşte în şoaptă – nu cu voce tare – pe această temă. Nu s-a schimbat nimic. Pentru că maşina de război militară SUA-NATO este cel mai mare şi singurul consumator de combustibil fosil. Subvenţionarea acestui combustibil înseamnă, de fapt, subvenţionarea invaziilor şi a războaielor conduse de Washington, precum şi a războaielor mandatate de obiectivele hegemoniste. În ciuda suferinţelor pe care le provoacă, întreaga lume ajută, vrînd-nevrînd, la subvenţionarea maşinii de ucis condusă de Statele Unite.

Petre Koenig

Anunțuri