s1.ziareromania.ro
Mai sunt doar trei luni pana la alegerile locale, iar pe strazi au inceput sa apara corturile in care se strang semnaturi pentru sustinerea candidatilor. De cate ori poate semna un alegator si ce risca daca da date eronate?

Ziare.com a cerut lamuriri pe aceasta tema Autoritatii Electorale Permanente (AEP). In raspunsul primit la redactie se subliniaza inca de la inceput faptul ca „noua lege a alegerilor locale face mai usoara misiunea de strangere de semnaturi pentru candidati”.

„Spre deosebire de alegerile locale precedente, la care un sustinator putea sprijini cate un singur candidat la functia de consilier local, cate unul la functia de consilier judetean si cate unul la functia de primar, la alegerile locale din 5 iunie 2016 ‘un sustinator poate sprijini mai multi candidati la functia de consilier local, consilier judetean si primar’„, mai arata sursa citata, facand trimitere la art. 51 alin. (3) din Legea nr. 115/2015.

Foarte important de subliniat este faptul ca, in conformitate cu prevederile aceluiasi alineat, „sustinatorii pot fi numai cetateni romani sau cetateni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori resedinta in circumscriptia electorala in cauza„, atrage atentia AEP.

In ceea ce priveste responsabilitatea pentru datele ce apar pe listele de semnaturi, Legea nr. 115/2015 prevede, la art. 51 alin. (2), ca „lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege”, iar, potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, „adeziunile sustinatorilor se dau pe propria raspundere„.

Ce prevede Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali:

Art. 49.

(1) Partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri pot propune cate o lista de candidati in fiecare circumscriptie electorala pentru consiliul local, pentru consiliul judetean si cate un candidat pentru functia de primar.

(2) Pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.

Art. 50.

(1) Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.

(2) Pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul oraselor si de 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti.

(3) Nu se admit liste de candidati independenti pentru functia de consilier.

Art. 51.

Aplicare

(1) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, cetatenia, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o.

In cazul cetatenilor Uniunii Europene, la rubrica „Denumirea, seria si numarul actului de identitate” se inscriu denumirea, seria si numarul documentului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari. Persoana care a intocmit lista este obligata ca, impreuna cu aceasta, sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii sustinatorilor.

(2) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege.

(3) Sustinatorii pot fi numai cetateni romani sau cetateni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori resedinta in circumscriptia electorala in cauza. Un sustinator poate sprijini mai multi candidati la functia de consilier local, consilier judetean si primar.

(4) Adeziunile sustinatorilor se dau pe propria raspundere.

(5) Lista de sustinatori se depune intr-un exemplar original si o copie, la biroul electoral al circumscriptiei electorale unde se depun propunerile de candidati.

Reclame